4 comentarii

Arme impotriva programarii sociale – Partea 1

Lista articolelor din seria: Programarea sociala

 1. Programarea sociala I
 2. Programarea sociala II
 3. Arme impotriva programarii sociale – Partea 1
 4. Arme impotriva programarii sociale – Partea II

Motto :”Tine-ti rutina la respect”

Daca am identificat problema, programarea sociala cu tampirea individului care nu stie de ce nu are femei si bani…

Urmarea fireasca este sa gasim si solutia…

Asadar, creativitatea.

La ce ne foloseste si ce este ea?

Fara creativitate, nu ai nicio sansa sa te bucuri de ce ai si sa faci bani. Adica 2 lucruri pe care indraznesc sa spun ca ni le dorim toti barbatii.

La ce te ajuta creativitatea in iubire ?

Cateva lucruri care imi vin in minte :

– cum sa incepi conversatia

– ce povesti ii spui ca sa o duci in starea emotionala dorita.

– cum sa fii cea mai interesanta persoana pe care a intalnit-o vreodata

– ce faci in relatia ta sa nu te plictisesti pana la lacrimi si sa intervina rutina si despartirea.

La ce te ajuta creativitatea ca sa faci bani ?

Alte cateva lucruri care imi vin in minte :

– in loc sa iti faci CV-ul ca un robotel, iti vine o idee de afacere

– in loc sa zici ca toti  : ” N-am capital sa incep afacerea ” iti iei un site, sa CREEZI un produs sau un serviciu pe care sa il oferi si sa incepi sa faci bani repede, fara sa fii un excuser

– cum sa iti prezinti produsele sau serviciile intr-un mod atragator si creativ care face sa se duca vestea rapid

– cu banii care ii faci la inceput descoperi noi metode si feluri de a inmulti acei bani, pentru ca esti creativ

– daca esti creativ, inseamna ca vii cu solutii pe banda rulanta si chiar daca ai o slujba obisnuita, vei fi rapid apreciat si promovat si multe usi ti se deschid, pentru ca oamenii nu sunt creativi si au numai probleme, dar tu esti o comoara care are si solutii la probleme, pentru ca, ai ghicit, ESTI CREATIV.

Buun.

Poveste: “Cand eram tanar si liber si imaginatia mea nu avea limite, visam sa schimb lumea. Pe masura ce imbatraneam si deveneam mai intelept, am descoperit ca lumea nu vrea sa se schimbe, asa ca am hotarat sa privesc mai putin departe si anume, sa-mi schimb doar tara. Dar si ea parea sa fie de neclintit. In amurgul vietii, intr-o ultima incercare disperata, am incercat sa-mi schimb doar familia, pe cei apropriati mie, dar, vai, nici ei nu au vrut asta. Iar acum , cand zac pe patul de moarte, imi dau seama ca daca m-as fi schimbat pe mine, mai intai, atunci, prin acest exemplu, mi-as fi schimbat familia si prietenii… incurajat si insufletit de ei, as fi gasit putere sa–mi fac tara mai buna si, cine stie, poate chiar as fi schimbat lumea” (Anca Munteanu, Introducere in creatologie)

Poate esti satul de atatea lectii

Din pacate, chiar daca avem ambalaje si etichete diferite, traim prea aproape aliniati unii de altii, ca si cutiile de detergenti.

Asa incepe deprinderea lipsei de orizont si ridicarea mediocritatii la rang de virtute. In acest proces, devenind tot mai asemanatori cu obiectele, este firesc sa avem cultul obiectelor.

Si totusi…o poveste pe care o iubesc, prima poveste la primul curs de psihologie din viata mea:

„ Se spune ca in timpuri imemorabile, orice om era inzestrat cu un har divin. De teama sa nu-i complexeze pe zei, Brahma, zeul suprem, s-a hotarat , intr-o zi, sa-i deposedeze pe oameni de acest dar.

Ca urmare, slujitorii lui Brahma au sugerat ca divinul din om sa fie ascuns in adancurile pamantului. Stapanul s-a opus, pentru ca stia ca oamenii, cu spiritul lor iscoditor, vor sfredeli maruntaiele pamantului, iar aceasta ascunzatoare nu era deloc sigura.

Atunci, slujitorii lui Brahma au propus ca aceasta comoara a oamenilor sa fie ascunsa in adancurile oceanelor. Stapanul a obiectat din nou, sugerand ca si acolo comoara este in pericol.

Printre stele atunci, au spus slujitorii, intr-o ultima incercare de a da o solutie.

“Ii stiu pe oameni prea bine, curiozitatea ii va impinge sa exploreze intreg universul, nici acolo nu e sigur.”

Si pentru ca toti slujitorii erau intr-o pana de inspiratie, Brahma insusi a dezlegat problema, propunand ca harul divin sa fie ascuns acolo unde acesta nu il va cauta niciodata, adica in profunzimile propriei sale fiinte.

Ei bine, continua legenda, din acele timpuri uitate, omul a cautat peste tot: in adancurile pamantului, a coborat in lumea de corali a marilor, a cercetat spatiul in cautarea acelui lucru minunat, care exista in fiecare om, in regatul sau interior. ”

Metafora e clara pentru noi toti . In aceste timpuri in care verbul „a avea” si banul au devenit zeii nostrii, sa ne amintim macar uneori, ca exista, in sertarul nostru launtric, un sambure de lumina, caruia ii datoram protectie si respect.

Asadar fiecare dintre noi, detine o comoara, un potential creativ. Din pacate aceasta nu se trezeste la viata automat, odata cu maturizarea individului. Este nevoie de o stimulare timpurie si statornica.

Prin intermediul creatiei, omul are la indemana cea mai profunda si nobila cale de a fructifica singura resursa umana ce nu cunoaste penurie, si care este combustia umana: CREATIVITATEA.

Educatia creativitatii este acut necesara si pe deplin posibila. Ideal ar fi ca ea sa inceapa de timpuriu, si cu mijloace adecvate varstei. Regretabil este ca nu numai familia, dar si scoala, in ciuda sloganelor sforaitoare sunt departe de a-si achita datoriile fata de creativitate.

Daca parintii au o scuza, sistemul educational nu are. Insa sa nu fim : ”excuseri” si sa trecem la treaba.

Pentru dezvoltarea creativitatii este nevoie de anumite metode. E. de Bono a impartit in 6 moduri de gandire mintea umana, prin cele 6 palarii ale sale.

Palaria alba – care vaneaza informatiile necesare dar care ne lipsesc

Palaria rosie – care permite exteriorizarea necenzurata a sentimentelor si a intuitiei noastre

Palaria neagra – care adaposteste judecatile

Palaria galbena – care fertilizeaza practicarea unei logici pozitive fata de intamplarile vietii

Palaria albastra – care e responsabila de supervizarea faptelor, deci metacognitia

Palaria verde – de care ne vom ocupa si noi, care plonjeaza individul in miezul aventuros si seducator al creatiei.

Asadar sa ne punem palaria verde pe cap si sa trecem la treaba, dar nu inainte de a citii banderola de pe palarie, unde sunt scrise cuvintele lui G.B Shaw :

Unii oameni vad lucrurile asa cum sunt si se intreaba „De ce”?

Noi deja visam  la lucruri ce n-au fost inca si spunem: „De ce nu?…”

In final, nu uita ca ratiunea poate sa raspunda la intrebari.. .insa imaginatia trebuie sa le puna…

“Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii in loc sa constituie stelele” Stefan Odobleja

PENTRU TINE
...avem GRATUIT doua carti in format electronic care iti arata cum sa nu mai suferi din iubire si cum sa faci bani inca din adolescenta!

Aboneaza-te si vei primi articolele prin email!

Intra in grupul celor care ne citesc zilnic!

4 Comentarii

 1. “Logica te duce din punctul A in punctul B. Imaginatia te duce oriunde”. 🙂
  A. Einstein.

  Succes Pera!

 2. negulescu

  “Omul e liber, dar inceteaza de a fi, daca nu crede in libertatea lui” Giacomo Casanova

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *